Kastrera katten eller inte? đŸŸ

Hej mina vÀnner!

Jag tÀnkte skriva lite om hur jag resonerar lite kring kastrering av innekatter dÄ jag har lÀst lite om detta pÄ olika forum. Jag Àr en stor föresprÄkare av kastrering av bÄde ute & innekatter men jag har mÀrkt att mÄnga personer inte riktigt tÀnker som jag. SjÀlvklart sÄ Àr jag öppen för allas Äsikter och tankar, men i detta fall sÄ tror jag lite att det handlar om personen i frÄgas ego eller dÄlig kunskap om djurens vÀlbefinnande, fast dessa personer pÄ dessa forum menar att det Àr bÀttre för djuret att ha kvar sina naturliga drifter d.v.s könsdrifter och instinkter.

Det jag kÀnner nÀr jag lÀser sÄna resonemang Àr att man kanske inte riktigt vet eller har haft intresse av att sÀtta sig in i vad en kastrering av ett djur innebÀr, och inte heller vilken stress det innebÀr för djuret i frÄga att behöva "ha dessa drifter kvar".

Detta inlÀgg rör framför allt katter dÄ jag inte har kunskap nog för att uttala mig gÀllande hundar, dÄ jag aldrig haft hund. Jag har dÀremot haft ett antal katter i mitt liv och Àr extremt intresserad av djurhÄllning gÀllande sÀllskapsdjur vilket innefattar bÄde utfodring och hantering överlag. Dock sÄ Àr jag ej utbildad djurvÄrdare sÄ jag kan inte styrka vad jag skriver med exempelvis utbildning e.t.c, men jag tror att ni förstÄr!

Iallafall! Vad Àr fördelen med att kastrera sin katt? Jo det ska jag berÀtta tÀnkte jag! Vi kan börja med hankatter och hur jag har upplevt och lÀst mig till att en okastrerad hankatt kan bete sig. Jag har sjÀlv i dagslÀget en hankatt pÄ 1,5 Är. Han kastrerades strax innan han fyllde sex mÄnader och jag har aldrig haft nÄgot problem med revirmarkerande inomhus eller liknande, mycket p.g.a. vad jag tror Àr för att vi var snabba med att kastrera honom för att han ej skulle sÀtta exempelvis revirkissande eller den "typiska" stridslystnaden som en okastrerad hane kan uppvisa.

Utöver vÄr hankatt sÄ har vi Àven en liten honkattunge som fyller fem mÄnader nu i oktober. Jag hade faktiskt tÀnkt Äka till veterinÀren imorgon för att höra vad deras rekommendation Àr gÀllande hur "tidigt" vi kan kastrera Àven henne, dÄ vi ej har tÀnkt att ta nÄgra kattungar frÄn henne trots att hon Àr fruktansvÀrt söt och har vÀrldens bÀsta temperament (p.g.a att hela Sveriges katthem Àr överfulla med hemlösa katter och kattungar och jag kÀnner att jag absolut inte har nÄgon lust att sÀtta fler kattungar till vÀrlden som en dag kanske hamnar ute pÄ gatan.)

Jag kastrerar gÀrna sÄ tidigt som möjligt för att slippa utsÀtta katten för stressen som en löpperiod innebÀr för ett djur som inte förstÄr nÄgot annat Àn sina instinkter och drifter. Sen vill jag Àven slÄ hÄl pÄ en myt nÀr vi ÀndÄ Àr inne pÄ Àmnet, det Àr en stor myt att man behöver ta en kull pÄ en katthona innan man kastrerar henne! Sen vill jag Àven poÀngtera att jag har upplevt att ett löp Àr fruktansvÀrt pÄfrestande pÄ katthonan, pÄ Agrias hemsida sÄ skriver de "Under denna period Àter hon inte speciellt mycket. Honor som löper ofta magrar av, blir rastlösa, tappar pÀls och mÄr inte speciellt bra. Vissa honor urinmarkerar dessutom bÄde inomhus och utomhus under löpet." Dessutom sÄ har en del katter en tendens att bli vÀldigt högljudda under löp, just för att de ska locka till sig hankatterna, och jag kan lova er, att en löpande katthona som Àr verbal kommer att störa din nattsömn.

Det blev ett vÀldigt lÄngt inlÀgg det hÀr, men jag kÀnner att det Àr ett viktigt Àmne att lyfta dÄ jag tror att det rÄder till en stor del okunskap och kanske Àven till och med ignorans bland folk som ej ska avla pÄ sina djur men ÀndÄ vÀljer att exempelvis slÀppa ut dom vind för vÄg okastrerade? Jag vet inte! Det jag vet Àr iallafall att ditt djur kommer inte hata dig för att du kastrerar det, snarare sÄ kommer nog din katt bli mer sÀllskaplig och harmonisk efter en kastrering.

Hur resonerar ni? Skriv gÀrna en kommentar och berÀtta!

/ Yours truly ♄

  • Djur

Gillar

Kommentarer