Fotografera vilda djur

Hej på er!

Jag fick faktiskt en fråga häromdagen av @sofialissmyr om hur jag har lärt mig att komma så pass nära de vilda djur som vi fotograferar. Jag tänkte faktiskt att jag skulle berätta om några tips och trix som jag har fått lära mig av min sambo som är extremt duktig på att ta med mig nära inpå.

Först och främst så skulle jag vilja påpeka att jag i dagsläget har en kamera med en väldigt lång zoom. Egentligen så skulle jag vilja säga att det inte är det som räknas mest, men självklart underlättar det. Dock så är kvalitén på de inzoomade bilderna i mitt tycke helt värdelös, så jag lägger hellre energi på att ta mig fram så nära som möjligt. En ny kamera står ju högst upp på min önskelista, men det har jag redan berättat i ett inlägg längre bak.

Så hur tar man sig fram till djuren utan att störa eller stöta bort dem? Jo det absolut viktigaste är att du ser till hur vinden blåser! Helst av allt så ska du ha vinden i ansiktet så att djuren inte känner doften av dig. Kommer du framåt med vinden i ryggen så lägger du ut vittring som gör att djuren känner lukten av dig ganska så fort.

Nästa grej är själva smygandet. När man smyger fram till rådjur eller framför allt hjort (som är otroligt uppmärksamma) så skulle jag nog generellt säga att rör dig försiktigt och så ljudlöst du bara kan. Tänk på att aldrig gå framåt där du har en horisont i ryggen, för då blir du otroligt tydligt för djuren som i regel har väldigt bra syn. Undantaget här är väl vildsvin och älg som inte ser så värst bra.

Bra skor och kläder blir ganska viktigt här också. Jag har oftast på mig mjuka gummistövlar och en jacka som inte prasslar allt för mycket. Försök att inte göra en massa ryckiga rörelser och rör dig mjukt.

Jag brukar sätta mig bakom en stubbe eller bara där det är relativt tätt. Såklart så händer det ganska ofta att vi stöter djuren, men det är otroligt spännande att smyga på dom och komma nära! Testa vettja, i mitt tycke så är viltfotografering det absolut roligaste jag har gjort i fotograferingsväg hittills!

Gillar

Kommentarer