Jakt och viltvård

Halloj igen!

Tänkte faktiskt att jag skulle berätta lite om vad jag numera pysslar en hel del med på fritiden. Min nuvarande sambo V har jakten som sitt största intresse, och är större delen av sin fritid ute i skogen eller hjälper markägare med skyddsjakt i framför allt spannmål. Jag personligen har tidigare alltid varit lite av skeptisk till jakt, men jag tror till stor del att det har handlat om okunskap. Jag har aldrig varit en notorisk köttätare, och det har till stor del handlat om att jag tycker att köttindustrin är fruktansvärd, djuren hanteras på vissa ställen fruktansvärt och jag gillar inte riktigt tanken på det här om produktion på löpande band. Viltkött däremot, det är verkligen en helt annan historia, i alla fall som jag har fått uppleva de här senaste månaderna.

Skyddsjakt är i grund och botten precis som det låter, det är jakt som tillåts för att förhindra skador på bland annat åkermark eller till och med boskap. I vårt eller snarare V's fall, så rör det sig om skyddsjakt på åkermark. Han hjälper markägare och bönder med att framför allt förhindra att vildsvin förstör skörden, då de bökar upp och betar på odlad mark. Det handlar inte om nöje, inte alls, utan det är just för att se till att Sveriges lantbruk fungerar som det ska.

Det som har fascinerat mig så otroligt mycket under de här månaderna är faktiskt hur mycket tid och arbete det ligger i just jakt. Det här med att skjuta ett djur är liksom bara en bråkdel av vad som egentligen sker. Först och främst så behöver man spendera otaliga timmar på att komma åt djuren och verkligen bedöma om det behövs skjutas eller om man bara behöver skrämma dem från platsen. När man har tagit det beslutet så måste man se till att djuret står i en bra position för att det inte ska ske en skadeskjutning eller där djuret inte dör på en gång. En ytterligare grej som är jätteviktig är kulfånget, och det handlar om vad som finns bakom djuret. Står det ytterligare ett djur, eller en väg, eller en bostad så kan man inte skjuta, för du kan aldrig veta hur kulan egentligen går.

Efter att själva skottet har skett och djuret ligger, så börjar det stora arbetet. Djuret ska transporteras och tas ur och sen ska det hängas för att torka. Här är vi supernoga med hygien och gäller det vildsvin så tar vi trikinprov på varenda djur vi tar rätt på, även om det bara är vi själva som äter. Efter att det har torkat så ska man flå djuret och sedan stycka för att få fram kött. Styckningen gör vi tillsammans, och sedan förpackar vi allting i vakuumpåsar. Detta tar någon timme att göra, så säg att det kanske ligger 8-10 timmars jobb på att ta hand om ett djur.

Jag hoppas att ni har fått lite insikt om vad jakten faktiskt innebär i vårt fall och att det inte handlar om nöjet. Många gånger kan vi bara åka ut för att spana på djur och fotografera, för i grund och botten så handlar det om respekt för djuren.

Puss på er!


Gillar

Kommentarer