#Metoo

Ingen som är aktiv på internet lär ha missat vad som florerar just nu, nämligen #Metoo

5:e oktober avslöjar New York Times att en mängd kvinnor har anklagat filmproducenten Harvey Weinstein för b.la. sexuella trakasserier & våldtäkt, och att detta har pågått i decennier.

Den 15:e oktober skriver skådespelerskan Alyssa Milano på twitter att "If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote "Me too" as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem." Detta tar en otrolig fart och jag tror att det är svårt att logga in på facebook/twitter/instagram och inte mötas av #metoo.

Gensvaret har varit helt enormt, och dammarna brister även här i Sverige, med all rätt. Diverse mediaprofiler & programledare outas, och jag känner mest att man går inte säker någonstans. Alla känner ett offer men ingen känner en våldtäktsman? Jag kan med säkerhet säga att minst 95% av mina kvinnliga vänner har någon gång utsatts för sexuella trakasserier, och säkert fler än vad jag tror även våldtäkt, och jag finner inte ord för det. Ska man som kvinna inte kunna gå ut på exempelvis krogen & dansgolvet utan att riskera att få en hand innanför både kläder och trosor, att inte kunna gå själv hem utan att gå med nycklarna mellan fingrarna och vara misstänksam mot varenda man man möter?

För det är män som våldtar, det är män som jag skyggar för om jag är ute själv en sen kväll. Det är inte kvinnor. Självklart så menar jag inte att en man inte kan bli våldtagen, det är inte det jag säger, men om det hade varit ett stort globalt problem som trakasserier mot kvinnor är, så hade det fått en helt annan uppmärksamhet. (D.v.s jag dömer inte ut att en våldtäkt är faktiskt en våldtäkt, oavsett om det sker mot en man eller en kvinna.)

#Metoo har sprängt gränser och enat kvinnor, vilket jag antar att ingen hade förväntat sig. Vi vågar dela med oss för att öppna ögon på folk, för att göra allmänheten uppmärksam på vad som sker, inte bara bakom stängda dörrar, utan på bussar, krogar, offentliga utrymmen & även på det stället där man ska vara tryggast i världen, nämligen hemma. En våldtäktsman är inte alltid en okänd människa, utan ibland kan det även vara ens partner eller ens bästa vän, en människa som man kanske alltid trodde att man kunde lita på.

Systerskapet är det viktigaste vi har, låt dom inte ta det ifrån oss.

Och till dig som bär ditt #metoo i tystnad. Kom ihåg att det är ALDRIG någonsin ditt fel.

Gillar

Kommentarer