Nu har det spårat ur...

Hej på er! Hoppas att ni har haft en fin helg och en lugn söndag

Jag nämnde ju för några inlägg sen att jag hade ballat ur lite när det kom till mina odlingar och min stackars altan som extrajobbar som växthus just nu.. Tänkte iallafall att jag skulle berätta lite vad jag odlar här hemma för tillfället och hur jag sköter om plantorna. Jag har hjälpt min mormor och mamma i trädgården så länge jag kan minnas, men det här är det första året som jag äntligen har möjligheten att odla själv, så jag är väl egentligen ganska så ny på att odla och ha mig.

Jag hade ju faktiskt bara tänkt att ha ett par tomatplantor och några kryddväxter typ basilika, persilja och oregano i år, att börja med liksom. Det, eh, ja det gick sådär. Just nu sitter jag i soffan på altanen och skriver det här, och om jag räknar plantorna så är det sexton olika krukor med allt möjligt spännande. Det är lite trångt om plats här inne måste jag erkänna.

Något som jag dock faktiskt är ganska stolt över, är att det enda som jag har köpt och inte drivit upp själv från frön är min djungelgurka och min chili. Allt annat har jag sått från frö, och allt har verkligen tagit sig. Trodde ju lite naivt att kanske 50-70% av allt som jag satte skulle ta sig, men ack nej allt har gjort det, så nu sitter jag här i en djungel av plantor.

Vad har jag för olika sorters plantor då? Jo det ska jag berätta.

Tomater: Jag har lyckats få till fyra sorters tomater, nämligen Gardener's Delight, Golden Currant, Tiny Tim samt en tomatsort som jag fick av mammas kollega som kallas Spansk tomat. Det ska bli otroligt häftigt att se när tomaterna börjar komma och hur de ser ut, sorten Golden Currant är tydligen gul, och jag älskar gula tomater. Eller ja, tomater överlag måste jag väl säga. Finns inte många saker som är godare än egenodlade solvarma tomater.

Gurkor: Här håller jag det faktiskt lite mer simpelt än med tomaterna, jag har bara två olika sorters gurkor, vanlig slanggurka och djungelgurka. Slanggurkan har jag redan skördat två stora gurkor ifrån och det kommer verkligen hur mycket som helst. Djungelgurkan köpte jag för någon vecka sen i en handelsträdgård, så den bor i en ampel på väggen, men det har verkligen börjat ta sig i den också, ska bli spännande och se hur de smakar!

Kryddväxter: Här har jag i dagsläget egentligen bara två olika sorter just nu. Jag hade betydligt fler för typ en månad sen, men vi åt inte så mycket av det så skördade av det som var och slängde i frysen. Nu har jag jättestor basilika och en persilja, för det är det vi äter mest av här hemma.

Chili: Här har jag verkligen hittat världens coolaste chili! Black Fang heter den, och som ni hör på namnet så producerar den svarta frukter som blir mörkröda när de är mogna. Hettan ligger på mellan 30 - 50 000 scoville, vilket är typ som cayennepeppar, så jag tror verkligen att den kan bli riktig god i marinader och allt vad det är. Ska bli så spännande.

Övrigt: Jag har även satt två krukor med sockerärtor, och en paprika. Sockerärtorna är så gott som klara, men jag har inte fått någon paprika än. Hoppas att det kommer snart för det är så otroligt gott!

Gillar

Kommentarer

SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Åh vad detta känns bra i mitt växthjärta haha! Gud så mycket roligt du har där hemma! Så härligt att så mycket växer också! Har du någon favorit som du känner att du måste odla nästa år med? Skulle vara roligt att höra så man kanske kan få lite tips om vad vi inte får glömma att odla nästa år. Några av dom jag skulle vilja odla är tomat, gurka, smultron, jordgubbar, sallad mm. Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr