Världens godaste tårta

Hej hjärtisar! ♥

Hoppas att det är bra med er i regnet! Här har det kommit några skurar till och från, men det skulle verkligen behöva komma lite åska, för det är så kvavt.. Känns på något sätt lite skönt att det ska vara taskigt väder ett par dagar för jag skulle verkligen behöva greja hemma i huset men också även i lägenheten. Jag är inne på sista rycket nu innan jag ska lägga ut den till försäljning, så det är bara lite småplock och städning kvar, vilket känns så skönt. Nu klipper jag bandet och det kommer faktiskt kännas otroligt bra. Fjugesta här kommer jag på heltid. Eller ja, jag har ju bott här på heltid i typ ett halvår, men ja, nu blir det på riktigt.

Hur som haver så blev jag så konstigt nog sugen på tårta här alldeles nyss? Jag är verkligen ingen tårtmänniska om man säger så, så jag måste säga att det här är otroligt konstigt för mig att bli sugen på. Dock så är det en specifik tårta som jag blir så sugen på, nämligen en tårta med chokladbottnar och hallonmousse på. Jag gjorde denna när jag fyllde år för något år sen, och herregud den är så god. Så pass god att jag faktiskt måste dela med mig av receptet! Receptet har jag hittat hos allt om mat, men det är från början skrivet av Emma Hammenstig, Hembakat. Precis som vanligt så har jag nog höftat lite själv (det kanske man inte ska men äh!)

Hallonmoussetårta med chokladbotten ca 8-10 bitar

Chokladbotten:

100 g smör

2ägg

2,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

1,5 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakao

Hallonmousse:

5 gelatinblad

3 dl vispgrädde

250 g hallon - mixade och passerade till puré

1,5 dl strösocker

1 citron - rivet skal

2 dl yoghurt - naturell (3 %)

Så här gör du chokladbotten

1. Börja med att sätta ugnen på 175°. Smält sedan smöret. Vispa ihop ägg och socker vitt och pösigt. Vispa ordentligt! Blanda ihop vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en separat bunke eller skål och sikta sedan ner det försiktigt med äggen och sockret. Häll i smöret och vänd ihop till en slät och fin smet.

2. Fördela smeten jämt i en form med löstagbar kant (viktigt!!) den bör vara runt 20 cm i diameter för att få bäst tjocklek på bottnen. Grädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter och låt den sedan kallna.

Så här gör du hallonmousse

1. Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. Vispa under tiden ihop grädden. Blanda ihop hallonpurén med socker, citron och yoghurt.

2. När gelatinbladen har legat i kallt vatten ett tag så tar du upp dem och smälter dem med litegrann av hallonblandningen i en liten kastrull. Blanda sedan ner gelatinblandningen och resten av det du redan blandat ihop med hallon, socker och yoghurt. Vänd sedan försiktigt ner grädden.

Sist men inte minst:

Lossa chokladbottnen från formen efter att den har svalnat ordentligt. Här kan du diska formen om du önskar så att resterna av bottnen släpper. Tryck sedan tillbaka bottnen i formen och se till att den verkligen ligger tätt emot. Fyll sedan formen med hallonmoussen och frys tårtan i cirka 2 timmar.

När du ska servera tårtan, ta fram den cirka en timme innan, garnera med hallon och servera! Mums!

Bilden till höger är tagen av Thomas Carlgren.

Gillar

Kommentarer

SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Men alltså åh detta kallar jag för tårta! Jag har så svårt att gilla tårta, aldrig hittat någon jag gillar förutom typ smörgåstårta. Dock ser denna verkligen ut att vara i min smak, älskar verkligen hallon så ska helt klart testa denna. Tusen tack för tipset fina du! Du har inget tips om någon chokladtårta du gillar? Choklad är ju en favorit hos mig haha! Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr